ПРЕДИ ГОДИНИ:

 

Родено в мрака на робството, читалище „Развитие” нито за миг не престава да пръска ярка светлина на просвета и култура сред елховското гражданство.

Театралната самодейност е една от основните форми на читалището, чрез която въздейства на населението, за да заживее и то с радостите и постиженията на науата, културата и изкуството.

Още в началния период, от създаването на читалището през 1893 г., към него се организират театрални представления. Като артисти са участвали местни учители и служители. Режисьор – постановчици на отделните  пиеси са били театрални самодейци, които са разчитали  на възможностите на своите ентусиазирани колеги.

Непосредствено след 9 септември 1944  г. режисьор на самодейния театрален колектив става Стефан Дончев. За първи път по това време, на читалищната сцена в Елхово се поставя съветската пиеса „Житата зреят”. И пак за първи път елховчани виждат постановка на руската опера „Наталка Полтавка”. По нататък през годините се поставят пиесите: „Свекърва”, „Царска милост”, „Без вина виновни”, „Балкански аристократи”, „Дълбоки корени”, „Милионерът”, „В полите на Витоша”, „Край пътния поток”, „Когато житата цъфтяха”, „Маякът”, „Ятаци”, „Американско благородство” и много др. В театралната самодейност се включват Стойчо Стойчев, Благородна Стойчева, Вела Попова, Донка Митрушева, Димитър Кръстев, Слав Бояджиев и още обичащи театъра самодейци.

С голям успех е изнесена пиесата „Клетва за свобода” от местния автор Николай Захариев. Много труд полагат самодейците и платеният вече режисьор Стойчо Стойчев. Включват още нови желаещи, а това е дало възможност на читалищния театър и на г-н Стойчев    да направят забележителни стъпки по пътя на театралното изкуство.

През периода, когато Стойчо Стойчев е ръководител и режисьор на театралния състав, израстват значителен брой актьори – самодейци, за които театърът става основна професия за цял живот.

Гордост за читалището и гражданството са:

 

Енчо Халачев – днес професор, издигнал се до режисьор на Народен театър „Иван Вазов”,  По-късно ръководи собствен актьорски и режисьорски клас в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов. Известно време е и ректор на НАТФИЗ.

Велко Кънев – изключителен актьор и режисьор, една от първите му роли на елховска сцена, по режисурата на Стойчо Стойчев,  е през далечната 1960 г. с постановката „Кандидат на луната”.

Стоян Гъдев – актьор познат от филмите: „Капитан Петко войвода”, „Господин за един ден”, „Опасен чар”и др.

Иван Вълчанов ,Михаил Николов, Любо Ялъмов,

Николай Вълканов – завършил ВИТИЗ „Кръстьо Карафов” в първия самостоятелен клас на проф. Киркор Азарян през 1980 г.

Мишо Дянев ,Кънчо Арабаджиев,

Кольо Пехливанов – актьор, днес режисьор на театрална трупа от работилница „Мелпомена” в Стралджа

Анастасия Демирева, Мария Турлакова, Димитър Донков, Илчо Караджов.

 

Общо, от самодейния театър през годините преди 1980, са изиграни над 100 пиеси. В периода от 1980 до 1989 също са играни редица прекрасни представления. През 1987 г. пиесата „Всички са мои синове” от Артър Милър е изиграна 14 пъти. С нея театралният колектив печели званието „първенец” и  златни значки и се класира за зоналните прегледи през 1988 г.

Поставената през 1989 година „Сън” от Иван Радоев е класирана на първо място в областните прегледи. Тогава са направени и първите видеозаписи – „Сън” и  „Черни очи за случайни срещи”.

На заключителния етап на VI –ти републикански фестивал през 1983 г. елховският театрален колектив печели званието „Лауреат” и златен медал с постановка на пиесата „Всяка есенна вечер”. Така от II –ро до VII –мо издание на републиканския фестивал съставът неизменно печели  големи награди.

Днес, всички те, продължават да бъдат гордост не само за читалището, но и за цялата многобройна еловска театрална публика.

 

ПОСТАВЕНИ ПИЕСИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ:

 

1980 г. – „Чутна Яна”

1981 г. – „Произшествие”

1982 г. – „Сърцето на майката”

1984 г. „Неаполитанска песен”

1987 г. – „Всички са мои синове”

1987 г. – „Черни очи за случайни срещи” – камерна постановка

1989 г. – „Сън”

1989 г. – „Любовни булеварди” – младежки колектив

1990 г. – „Междучасие” – младежки колектив

 

За периода от 1990 г. се знае, че са поставяни пиеси, но липсват подробни данни.

 

 

2002 г. – „Жена за 160 франка”

2003 г. – „Мервени рози и зневери”

2004 г. – „Когато слушаш хората”

2005 г. – „Жените на Джейк”

2006 г. – „Осем жени”

2007 г. – „Една за всички, всички за една”

2008 г. – “Свекърва”

2009 г. – „Прощални целувки”

2010 г. – „Вражалец”

2011 г. –  „Скакалци”

2012 г. –  „Районна болница”

 ДНЕС:

Днес театралният колектив при читалище „Развитие – 1893” г. продължава развитието си със същата непрестанна сила и огромен ентусиазъм.

Актьорският състав  ежегодно се попълва от нови, млади и изпълнени с желание да покажат своите умения артисти.

Своя талант продължава да ни показва дългогодишната театралка г- жа Вела Попова.

Днес режисьор на състава е Ивана Кърева, наследница на покойния Стойчо Стойчев. След продължително участие в театъра като артист, през 2008 г.,  г-жа Кърева  пое нелеката задача да режисира следващите постановки на театралната трупа. Под нейно ръководство, в продължение на шест творчески сезона,  са представени пиесите:

2007 – 2008 г. –  „Прощални целувки”;

2008 – 2009 г. – „Свекърва”;

2009 – 2010 г. – „Балкански аристократи”;

2010 – 2011 „Вражалец”;

2011 – 2012„Скакалци”

2012 – 2013  „Районна болница”.

Оценка за високия   професионализъм и отличните резултати дават не само зрителите в Елхово и региона. Изключително добри са отзивите сред  не едно и две имена в света на театралното изкуство в страната.

Всяка година съставът участва в различни театрални фестивали, от които са спечелени многобройни  отличия – престижни награди за главна женска роля, за второстепенна роля, за дебют, за цялостна постановка и др.