21/10/13

Кукерски игри

21 октомври 2013 / Публикувано в Елхово /

В понеделника след местните заговезни ставали кукерските игри. Група от 10—15 весели момци се преоб­личали, маскирали и устройвали игрите. Облеклото им било разнообразно. То носело характера на местната носия, в повечето случаи женска (сукмани без поли). В Елхово обли­чали „пресни“, т.е. необличани още от момата сукмани. Това се считало за голяма чест. На гърба си кукерите правели гърбица (грамутка) — овчи кожи, обърнати с вълната навън и натъпкани със слама или сено. Дру­гаде обличали облекло от нещавени кожи с вълната навън. Всички обаче носели около кръста си закачени на кожен колан много звънци и хлопки. Главната част от облеклото била маската на главата, изработена с много старание и въображение. Към реквизита на кукерите се отнасяли и дървените саби — дълги около 1,20 м и широки около 6 см, обагрени различно.

Кукерската група обхващала най-различни лица. Член на кукерската свита „кукова бабка“ — в Елхово.  Обик­новено това било момче, облечено със сукман (чукман), забрадено с кърпа, препасано с женски пояс и пре­стилка. Лицето му било напудрено, устните — начервени. Снабден бил с дървена кука (клюнк), с която закачал за крака всеки срещнат за да го събори. Носел дете, направено от парцали. С него се движел и един кавалер (кукерин).

Групата кукери се придружавали от различни мас­кирани смешници „Арнаутчета“ с маски (калимявки) от хартия във форма на конус, били облечени в скъса­ни войнишки или други дрехи, или пък с дълги долни гащи (ичови). Правели още „поп“ и „доктор“.

Селищата още от тъмни зори заехтявали от шума на хлопките и-звънците. Наставал денят, „царството“ на кукерите. Те обикаляли улиците, спирали хората, кръстосвали калъчките (сабите) и ги „пленявали“. „Освобождаването“ ставало срещу откуп, някъде — срещу „бръснене“. През целия ден кукерите играели хора и обикаляли от къща на къща, където ги даря­вали. Привечер се събирали на площада. Там ставал „главният спектакъл“, който с много шеги и закачки будел веселието на събраното множество. Не минава­ло и без речи, в които се отправяли редица критични бележки по адрес на административни и други лица за допускани от тях нередности. Символично се заоравало и засявало и се правели заклинания за плодородие.